Конкурс за међународна достигнућа лекара и фармацеута у 2020 – International Medis Awards

Конкурс за међународна достигнућа лекара и фармацеута у 2020 – International Medis Awards

Конкурс за доделу ових изузетних награда расписан је у девет европских земаља, па своје истраживачке радове могу пријавити лекари и фармацеути из Словеније, Србије, Хрватске, Мађарске, Северне Македоније, Бугарске, Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Међународни жири је у протеклих шест година, од укупно 932 пријављена рада на конкурсу, наградио чак 55 најбољих радова из области медицине и фармације.

Међу награђеним истраживачима било је чак девет стручњака из Србије.

„И поред чињенице да је епидемиолошка ситуација, изазвана вирусом Covid-19, донела бројне неизвесности како у пословању, тако и у раду стручњака, International Medis Awards и ове године подржаће истраживаче из области медицине и фармације. Сматрамо да је управо сада, а чини се више него икад, неопходно подржати и наградити истраживања из ових области“, наводи се у саопштењу.

За учешће на конкурсу, International Medis Awards, лекари и фармацеути могу своје радове пријавити из неколико области: фармација, гастроентерологија, гинекологија, интензивна медицина, анестезиологија, неурологија, офтамологија, педијатрија, пулмологија, алергологија и реуматологија. Услов за пријаву је да је рад објављен у научној публикацији са импакт фактором вишим од 1,500.

Пријављене радове ове године оцењиваће међунарoдна десеточлана стручна комисија, састављена од признатих стручњака различитих специјалности, које ће предводити председник жирија проф. др Матија Томшић, специјалиста реуматологије из УКЦ Љубљана. Жири ће и ове године изабрати по двоје финалиста из сваке области, а на свечаној церемонији која ће бити одржана 26. новембра 2020 године, објавиће победника у свакој од девет области конкурса.

Прошле године, другу годину заредом, међународни стручни жири је у конкуренцији 207 важећих регистрованих истраживачких радова за победнички рад прогласио студију доц. др Марина Јукића, са Фармацеутског факултета у Београду. Двоструки добитник међународне награде Medis за медицинска истраживања у области фармације, посвећен је истраживању фармаколошког лечења депресије и шизофреније. Пре две године, др Јукић победио је на међународном такмичењу Medis Awards примењеном студијом објављеном у часопису Амерички журнал психијатрије (American Journal of Psyhiatrics).

Проф. др Матија Томшић, председник Међународног стручног жирија рекао је да се овогодишње Међународне награде Medis одвијају у јединственим околностима које покрећу више питања него што наука може да поднесе у датом тренутку, али је и то велики подстицај за још већу истраживачку делатност.

Он је посебно истакао да само скромност, понизност и напорна истраживања дугорочно доносе промене.

Више информација о условима конкурса: www.medis-awards.com

Рок за пријаву радова је 28. септембар.

Извор https://www.danas.rs