Конкурс за реализацију и финансирање волонтерских пројеката Викимедије Србије 2021.

Конкурс за реализацију и финансирање волонтерских пројеката Викимедије Србије 2021.

Викимедија Србије расписује конкурс за реализацију и финансирање волонтерских пројеката у домену образовања, сарадње са институцијама културе и волонтирања. Конкурс траје од 10. јула до 10. августа 2020. и отворен је за све појединце, представнике организација, институција културе и образовања. 

Викимедија Србије је непрофитна, невладина организација која ради на ослобађању и дигитализацији културно-историјских садржаја, сакупљању фотографија и другог мултимедијалног садржаја и промовисању идеје о сакупљању и дељењу слободног знања. Сврха овог позива јесте подстицање младих али и искусних ентузијаста да имплементирају Викимедијине пројекте у циљу промовисања слободног знања.

Области  конкурса у оквиру којих можете конкурисати:

Образовање – у оквиру ове теме ради се на остваривању сарадње са школама и факултетима у погледу имплементације образовних пројеката Викимедије Србије у поменутим институцијама. 

Сарадња са институцијама културе и институцијама од јавног значаја (ГЛАМ институцијама) – у оквиру ове теме потребно је остварити двосмерну сарадњу са поменутим институцијама. Под тим се може подразумевати дигитализација и ослобађање материјала које институција поседује или неки други вид сарадње.

Подстицање волонтирања је тема која је стално актуелна у Викимедији Србије имајући у виду да је удружење пре свега волонтерске оријентације.  

Активирање Википедијиних сестринских пројеката међу којима су Викиречник, Викицитати, Викизворник, Викикњиге и сл.

Повећање разноликости у оквиру пројеката. Под овим се подразумева повећање заступљености уредница на пројектима, повећавање садржаја о женама и осталим родним категоријама, као и о осетљивим групама у друштву попут ЛГБТ+ популације, особа са потешкоћама у развоју или маргинализованих група и националних мањина.

Ко може да аплицира?                                                                                                                                                         

Предлоге могу поднети сви заинтересовани појединци, представници удружења и добровољци чији се циљеви поклапају са циљевима Викимедије Србије. Тренутно је у току израда нове стратегије организације која ће важити за период 2021 – 2023, па вам саветујемо да погледате тренутни нацрт стратегије. Финална верзија биће усвојена у септембру. Ако до сада нисте писали предлоге пројеката, представници Викимедије Србије вам могу у томе помоћи. Важно је да имате јасну идеју и замисао како бисте могли да је реализујете.

Како да пошаљем предлог?

Пријавни формулар можете преузети овде. Потребно је да преузмете формулар и пошаљете га на kancelarija@vikimedija.org. Важно: Образац се не попуњава онлајн. Подносиоци пројеката могу да поднесу више од једног предлога. Имајте у виду да подржавамо пројекте у износима од 100 до 5000 евра. Предност ће имати иновативни пројекти са оригиналним и свежим идејама, као и добро образложеним буџетом.

Флексибилност и прилагођавање пројекта

Сви пројекти који буду одобрени улазе у годишњи план Викимедије Србије. Период реализације је календарска 2021. година. Пројекти не морају нужно да трају годину дана, али се морају реализовати у временском периоду од јануара до децембра 2021. године.

До када могу да пошаљем предлог пројекта?

Све предлоге треба доставити до 10. августа на kancelarija@vikimedija.org. За све додатне информације обратите нам се путем електронске поште или на број телефона: 060/74-54-773 (Ивана Маџаревић, менаџер пројеката и заједнице)