Европски истраживачки савет – конкурс за напредне грантове

Европски истраживачки савет – конкурс за напредне грантове

Европски истраживачки савет, ERC, се фокусира на подршку најбољим истраживачима у било којој области науке, при чему је изузетност једини критеријум. Не постоје приоритети ни по одабиру теме, ни по географском пореклу научника. Доступан је и отворен за све истраживаче света.

Европски истраживачки савет, основан 2007. године, и добио је буџет од 13 милијарди евра у оквиру програма Хоризонт 2020, што представља укупно 17 одсто целокупног фонда. 

Постоје три основне шеме стипендирања. Starting грантови намењени су младим научницима на почетку каријере, док су Consolidator грантови намењени истраживачима који су већ независни у свом раду. Ту су и Advanced грантови за врхунске научнике, чији пројекти могу добити средства у висини до 2,5 милиона евра за период од пет година, и додатних милион евра за покретање истраживања.

Са нешто мањим буџетом у игри су и два додатна ЕRC програма финансирања, као што је Synergy грант, за мале групе истраживача које раде на истом пројекту, као и ERC Proof of Concept грант, отворен за истраживаче који су већ стипендисти ERC-а.

Финансирање које ће ERC остварити довешће до нових, али и неочекиваних открића која ће послужити као основа за стварање нових индустрија и тржишта. Сведоци смо неизмерног утицаја ове врста открића на цело друштво. С тим на уму лако је доћи до закључка да ће нека достигнућа која ће нас чекати у будућности, сигурно бити плод научног рада чију су вредност препознали управо овакви програми финансирања.

Рок за пријаве је 26. Август 2020.

Више о позиву на линку