„Свет какав желиш“ – Гласајте за пројекте које ће подржати А1 Србија

„Свет какав желиш“ – Гласајте за пројекте које ће подржати А1 Србија

Три одабрана пројекта у области јавног здравља, образовања и екологије добиће укупно 10 милиона динара у оквиру новог друштвено одговорног програма компаније А1 Србија који носи назив „Свет какав желиш“. Грађани су позвани да дају свој допринос овом подухвату једноставним гласањем за једну од иницијатива осмишљених да нашу заједницу чине бољим местом. 

Три пројекта које грађани могу подржати су „Буди Data driven“ Фондације Петља, „Мама, како си?“ иза којег стоји Центар за маме, као и иницијатива „Бољи ваздух грађанима“ коју је покренуло Интернет друштво Србије. Сваки од пројеката добиће подршку сходно броју добијених гласова у износу од пет, три или два милиона динара, а грађани до 24. маја имају прилику да гласају за жељену идеју путем сајта svetkakavzelis.rs, Правила гласања налажу да сваки појединац са једног уређаја може гласати једанпут током 24 сата, док је сам процес прилично једноставан и брз и не захтева посебне регистрације.

У  селекцији пројеката учествовао је тим врсних стручњака који је одабрао три иницијативе из поменутих области, док је финална одлука о расподели средстава у рукама грађана. С тим у вези, представљамо вам три идеје за бољи свет.

Дигитално друштво у којем ћемо боље разумети податке

Фондација Петља осмислила је пројекат „Буди Data driven“ како би указала на значај података у нашем свакодневном животу и раду.

У оквиру ове иницијативе предвиђено је креирање свима доступног и бесплатног курса у формату отвореног образовног ресурса, који ће се бавити темом прикупљања, обраде, анализе и закључивања на основу података, као и визуализацијом тих истих информација зарад лакшег разумевања.

Реч је о материјалу који се тиче обраде и визуелизације података у коме ће, на примерима информација из јавног здравља, екологије, економије, спорта и уметности бити показано како се, помоћу неких програмерских алата, конкретно помоћу језика Python и његових библиотека, подаци обрађују и како је те резултате могуће адекватно представити.

Окружење које подржава маме

СОС телефон психолошке помоћи за маме осмишљен је као адреса на којој ће маме увек наћи подршку и разумевање, што је посебно важно у околностима које је наметнула пандемија.

Иза пројекта „Мама, како си?“ стоји Центар за маме, чије је истраживање је показало да две трећине мајки у Србији једном или више пута недељно “прегоре” од количине обавеза које су преузеле на себе, док само половина њих има коме да се обрати за емотивну и логистичку подршку. Такође, исто истраживање упућује да се 77,2 одсто мајки често осећа усамљено јер је пандемија лоше утицала на њихово ментално здравље.

Осим, „Мама, како си?“ телефонске линије, у плану је покретање разговора са мајкама које се баве интересантним пословима на тему бројних изазова са којима се сусрећу на том путу, као и  креирање серијала видеа у оквиру којих би стручна лица говорила о менталном здрављу током трудноће и првих месеци са дететом.

Свет у којем се лакше дише

У временима када грађани све више брину због загађења ваздуха, Интернет друштво Србије развило је платформу за праћење квалитета ваздуха у деловима источне и југоисточне Србије у којима нема довољно уређаја за мерење.

Пројекат Бољи Ваздух грађанима окупљен је око идеје да унапреди и обезбеди дистрибуцију „low-cost“ уређаја за мерење квалитета ваздуха, под називом „Климерко“, који на сваких 15 минута мери концентрацију штетних честица у ваздуху, уз помоћ кога је такође могуће сачинити ширу базу отворених података о квалитету ваздуха у Србији. Пројекат је намењен свим грађанима, а посебно локалним самоуправама где не постоје државне станице за мерење квалитета ваздуха.

Компанија А1 Србија покренула је програм „Свет какав желиш“ са жељом да допринесе областима у друштву које се тренутно суочавају с највећим изазовима. Ослабљеном здравственом систему је подршка потребнија него икада, систем образовања се суочава са озбиљним трансформацијама, док еколошка питања расту на листи приоритета за грађане. Како су истакли из компаније, у основи ове иницијативе је идеја о пружању подршке појединцима који имају визију како да уз помоћ технологије покрену позитивне промене и општи бољитак читаве заједнице.

Са друге стране, грађани имају прилику да пруже подршку њиховим подухватима за бољи свет кроз неколико кликова на сајту svetkakavzelis.rs, где се уједно могу додатно упознати са одабраним идејама.

Пројекте и организације су предложили и на основу шире селекције одабрали истакнути стручњаци у својим областима: Дарко Соковић, партнер у регионалној организацији Propulsion; Владимир Ђурђевић, метеоролог и професор на Физичком факултету; Анђелка Грујичић, лекарка у области јавног здравља и специјалисткиња социјалне медицине; Немања Ђорђевић, научни комуникатор и експерт за образовне политике; Петар Лаушевић, координатор едукативних пројеката Центра за промоцију науке и истраживач у Институту “Винча”; Тамара Којић, покретачица иницијатива Рок камп за девојчице и Километар косе; новинар Галеб Никачевић, као и Душан Шапоња и Душан Чавић, аутори емисије Марка жвака.

Рок за гласање је 24. мај 2021.

Извор: BIZLife