Изложба „Михаило Петровић Алас – Приватне збирке и колекције“

Изложба „Михаило Петровић Алас – Приватне збирке и колекције“

Од понедељка, 10. маја, у Галерији науке и технике САНУ биће отворена мултимедијална изложба „Михаило Петровић Алас – Приватне збирке и колекције“ Новице Бабовића.

Посетиоци ће моћи да виде мноштво архивске грађе из приватних збирки и колекција, као и из породичне архиве, која хронолошки представља живот и рад једног од најважнијих српских математичара. Велики део поменуте грађе – докумената, фотографија и личне преписке – није до сада представљен јавности.

Савременим уметничким језиком посебно ће бити презентована породична архива Михаила Петровића Аласа.

Други ниво изложбе има за циљ да прикаже утицај француске математичке школе с краја 19. и почетка 20. века на формирање и научни рад Михаила Петровића Аласа и представи његов целокупни опус и научни допринос на Великој школи, Универзитету и у стварању научног подмлатка.

Галерија науке и технике САНУ овом изложбом учествује  на две манифестације које се одржавају у мају – „Музеји за 10” (12. 5 – 18.5) и 17. Европска ноћ музеја (15. мај).

Изложба ће трајати до 29. маја. Број посетилаца у Галерији је ограничен у складу са капацитетом простора и епидемиолошким препорукама.