Утицај микро- и нано-пластичних честица на здравље

Утицај микро- и нано-пластичних честица на здравље

Конзорцијум од дванаест партнера из осам европских земаља истраживаће сложену улогу микро- и нано-пластике у комбинацији са загађујућим супстанцама животне средине на безбедност хране и здравље људи, фокусирајући се на алергијe и астму.

Процењује се да би високе концентрације микро- и нано- пластичних честица у животној средини могле повећати број алергичних особа или погоршати њихове алергије. „Мало је познато како микро- и нано- пластичне честице утичу на алергијске болести“, коментарише координаторка IMPTOX пројекта проф. Тања Ћирковић Величковић са Универзитета у Београду – Хемијског факултета . „У пројекту IMPTOX, ми ћемо, по први пут истражити утицај изложености микро- и нано- пластици пореклом из животне средине, или хране, на алергије и астму, користећи различите претклиничке моделе и клиничке студије о алергичној деци“. 

IMPTOX је један од пет пројеката у програму Хоризонт2020 који ће са Заједничким истраживачким центром Европске комисије формирати заједничку мрежу о микро- и нано- пластичним честицама и здравству, која ће бити покренута у јуну 2021. Европска комисија је пластику идентификовала као кључни приоритет и обавезала се да ће се бавити изазовима које представља пластика. Очекује се да ће ова сарадња значајно допринети Европској стратегији за пластику.

Више детаља о IMPTOX пројекту можете сазнати на порталу Елементаријум