The Quantum Flagship: Jедна од наjамбициозниjих дугорочних инициjатива Европске комисиjе за истраживање и иновациjе

The Quantum Flagship: Jедна од наjамбициозниjих дугорочних инициjатива Европске комисиjе за истраживање и иновациjе

The Quantum Flagship jе још једна велика инициjатива програма Европске комисиjе, коjа jе поктренута у септембру 2018. године, њен буџет достиже милиjарду евра и одвиjаће се у наредних 10 година. Припада типу акциjе координација и подршка истраживању (H2020 Coordination and Support Actions CSA) и састоjи се од међусобно повезаног низа проjеката за истраживање и иновациjе одабраних кроз детаљане процесе рецензиjа. Позиви за учешће на проjектима су у скалду са стратегиjом Flagship истраживачких програма, чиме се осигурава усклађеност свих учесника.

Идеjа иницијативе jе да се консолидуjе и прошири европско научно вођство и изврсност у овоj истраживачкоj области и покрене конкурентна европска индустриjа квантних технологиjа коjа ће допринети да Европа буде динамична и атрактивна за иновативна истраживања, пословање и улагања у овом подручjу. Више од 5000 истраживача коjи живе и раде у свим земљама чланицама ЕУ и придруженим земљама, укључено jе у ову инициjативу.

Дугорочан план укључуjе и тзв. “квантни веб” (Quantum Web) у коме су квантни рачунари, симулатори и сензори међусобно повезани квантним мрежама за дистрибуциjу информациjа и квантних ресурса.

На временскоj скали – коjа се одвиjа у наредних 10 година, повећање перформанси коjе произлазе из квантних технологија допринеће изузетној снази рачунара, заштити приватности података и сигурности комуникациjа. Такође, ове технологије ће пружити посебно прецизну синхронизациjу и мерења за низ доступних апликациjа како на локалном нивоу тако и на Cloudu.

Инициjатива у рангу Flagship програма захтева одговараjуће мере координациjе и управљања, који ће бити реализовани кроз Quantum Flagship Coordination and Support Actions акције координациjе и подршке.

Више о овој теми у разговору са др. Томасом Монцом са Универзизета у Инсбруку.