Викимедија Србије – конкурс

Викимедија Србије – конкурс

Викимедија Србије расписује конкурс за доделу средстава ради реализације пројеката из области слободног знања и културе. Конкурс је посвећен пројектима мањег обима за које постоји могућност раста у дугорочне и одрживе пројекте. Пријаве су отворене до 25. фебруара 2022. године.

Микрогрантови су грантови у износу до 500 евра и додељују се једном годишње. Будући да се ради о пројектима мањег обима, идеална су прилика за све нове волонтере и волонтерке који желе да се подробније упознају са Википедијом, али и другим Викимедијиним пројектима. Чак иако нисте до сада писали чланке на Википедији, то није ограничавајући фактор, јер обуку можете добити потпуно бесплатно и кроз сарадњу са нама остварити планиране циљеве. У случају да нисте раније писали пројекте и нисте сигурни како се то ради, имајте у виду да се у току трајања конкурса можете консултовати са представницима Викимедије Србије у циљу добијања информација потребних за креирање што квалитетнијих пројеката.

Најважније је да се циљеви пројекта поклапају са циљевима и стратегијом Викимедије Србије, односно да ваше активности подразумевају обогаћивање неких од Викимедијиних пројеката. ВикипедијаВикикњигеВикиречникВикизворникВикивестиВикицитат, неки су од пројеката које реализује Задужбина Викимедија са циљем промоције и подршке стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја искључиво на непрофитан начин.

Кроз нови круг микрогрантова, позивамо вас да нам представите своје идеје за стварање и ширење слободног садржаја. Подносиоци могу бити појединци, институције, невладине организације, организације које се баве неформалним образовањем или оне које имају заједничке циљеве са Викимедијом Србије. Имајте у виду да су у питању мањи пројекти и да је горња граница тражених средстава 500 евра по пројекту.

Како да се пријавим?

Најпре посетите део сајта Викимедије Србије намењеног пројектима, како бисте стекли бољи увид у то шта је оно на чему ми радимо и како ви можете да допринесете. Уколико имате идеју за пројекат, али нисте сигурни да ли је идеја у складу са нашом мисијом или нисте сигурни да ли ћете моћи да сами реализујете све активности, препоручујемо да погледате стратегију наше организације и обратите пажњу на области у оквиру наших стратешких фокуса:

  • Прикупљање слободног садржаја које има за циљ умножавање слободног материјала различитих формата кроз разнолике активности и пројекте организације. У оквиру овог усмерења, организација ће имати неколико стратешких линија, међу којима су јачање Викимедијиних пројеката у образовном систему, у академској заједници и у институцијама културе, са нагласком да ће алати и садржај бити још више доступни и приступачни. Tакође је ту и разноликост у погледу уредника и садржаја, која ће се прожимати кроз бројне активности.
  • Сарадња и умрежавање са другим организацијама и институцијама за коју верујемо да је неопходна у циљу развоја организације и искоришћавања заједничких циљева и ресурса зарад досезања до што већег броја људи и остваривања добрих резултата. Сарадње се најпре односе на заједничко увећавање и промоцију Википедије и других Викимедијиних пројеката.
  • Подршка заједници представља широк спектар активности које се реализују у циљу пружања потпоре члановима и чланицама заједнице Викимедије. Овај фокус има намеру да омогући ширење мреже волонтера Викимедије Србије, да повећа сарадњу између Википедијанаца и Викимедијанаца, као и да умрежи заједницу у циљу остваривања заједничких циљева.

Уколико и даље имате недоумице, слободно нас контактирајте и радо ћемо вам појаснити могућности реализације.

  • Образац за предлоге пројеката можете преузети на овом линку и попуњеног га послати на grants@vikimedija.org. Уколико вам је потребна консултација приликом попуњавања обрасца, пишите нам. Образац се не попуњава онлајн већ се преузима и попуњен шаље на наведену мејл адресу.
  • Циљеви пројекта морају бити у вези са слободним знањем и резултати морају бити објављени под слободном лиценцом.
  • Предлоге нам доставите најкасније до 25.02.2022. године.
  • Сви подносиоци пројеката ће до 15. марта бити обавештени о исходу.