Српска научница из Њујорка: Финале је огромна част

Српска научница из Њујорка: Финале је огромна част

Српско-америчка научница Гордана Вуњак-Новаковић изјавила је данас да јој је огромна част што је ушла у финале за награду Европске агенције за проналазаче, и то због новог приступа који омогућава да се пацијентима регенеришу кости, срце и плућа.

„Награда је за животно дело, и номинована сам за нови приступ инжењерству хуманих ткива који омогућава да регенеришемо кости, срце и плућа користећи матичне ћелије пацијента”, рекла је Вуњак-Новаковић за Тањуг.

Додала је да јој је невероватно драго што је у конкуренцији за ту престижну награду као српско-амерички научник и иноватор.

Европски завод за патенте објавио је данас да је Вуњак-Новаковић једна од 15 научника изабраних у финале Европске награде за проналазаче, и то за иновативни допринос у биомедицини, који између осталог, отвара врата регенеративној медицини. Кандидована је за „Животно дело”, са још два немачка научника.

Добитници ће бити познати 17. јуна.

Рад професорке Универзитета Колумбија у Њујорку, чланице САНУ и прве Српкиње и жене која је постала чланица Националне академије инжењерства САД, решио је комплексне проблеме у вези са заменом оштећеног ткива.

Тренутно истражује и да ли би ова технологија могла да опорави плућа оштећена услед ковид-19, и тестира нови третман заснован на инхалационој терапији, где активну компоненту лека представља молекул који излучују матичне ћелије.

Са својим тимом научника направила је срчани мишић од матичних ћелија који ради као срчани мишић одраслог човека, што представља праву револуцију у медицини.

Гордана Вуњак-Новаковић (73) цитирана је више од 53.400 пута, а покренула је проналажење алтернативног приступа у лабораторијском узгајању ћелија што је довело до револуционарног постигнућа у култивацији ткива за примену у регенеративној медицини.

Две деценије бави се истраживањима и применом биореактора који омогућавају да се хумана ткива гаје у лабораторији.

Председник Србије Александар Вучић одликовао ју је 2020. Орденом Карађорђеве звезде другог степена. Креативни је амбасадор Србије у оквиру Савета за креативне индустрије при Кабинету председнице Владе Ане Брнабић.

Извор Политика