Jавни позив за финансирање ЕУРЕКА пројеката за 2021. годину

Jавни позив за финансирање ЕУРЕКА пројеката за 2021. годину

На основу Меморандума о разумевању између ЕУРЕКА Секретаријата и земаља чланица ЕУРЕКА иницијативе потписаног дана 28.06.2002. године („Memorandum of Understanding on the EUREKA Secretariat between Members of EUREKA”), којим је Република Србија постала пуноправна чланица ЕУРЕКА Програма, Министарство просвете, науке и технолошког развоја расписало је ЈАВНИ ПОЗИВ за финансирање ЕУРЕКА пројеката за 2021. годину.


Сврха Јавног позива за финансирање ЕУРЕКА мрежних пројеката је да омогући организацијама које послују у Републици Србији да у потпуности учествују у међународним ЕУРЕКА мрежним пројектима и подстакне њихово учешће у свим технолошким областима ЕУРЕКА програма.


Предмет позива је суфинансирање српског удела у међународним пројекатима за истраживање и развој, које на састанцима ЕУРЕКА одобрава Група високих представника ЕУРЕКА програма. Информације о ЕУРЕКА програму и пројектима доступне су на овом линку.


Циљ Министарства у спровођењу позива је, да подстичући укључивање српских организација у међународне ЕУРЕКА пројекте, у виду бесповратних средстава за истраживачке и развојне активности, омогући да буду у кораку са европским трендовима истраживања и развоја и предузетничким трендовима, који настају у европском простору. По овом позиву пријављују се истраживачко-развојни Еурека пројекти, са српским учешћем, у свим Еурека технолошким областима.


У ЕУРЕКА иницијативи, поред 41 пуноправне земље чланице (27 земаља ЕУ, Северна Македонија, Исланд, Израел, Монако, Црна Гора, Норвешка, Русија, Сан Марино, Швајцарска, Турска, Украјина и Велика Британија), учествују и: Албанија и Босна и Херцеговина са својим информативним пунктовима, Јужна Кореја као земља партнер и Аргентина, Канада, Јужна Африка и Чиле, као придружене чланице. Свака од наведених земаља има своју националну процедуру и програмску шему финансирања по којима финансира своје национално учешће.


Пријаве на страници МПНТР


Рок за пријем пријава је 28. јун 2021. године