ОТВОРЕН ПОЗИВ ЗА ТРОГОДИШЊИ ПРОГРАМ “ИДЕJЕ” ФОНДА ЗА НАУКУ РЕПУБЛИКЕ СРБИJЕ

ОТВОРЕН ПОЗИВ ЗА ТРОГОДИШЊИ ПРОГРАМ “ИДЕJЕ” ФОНДА ЗА НАУКУ РЕПУБЛИКЕ СРБИJЕ

Приликом обележавања прве годишњице свог рада, Фонд за науку Републике Србиjе представио jе jавности  научнике-руководиоце проjеката, коjи су први добитници средстава Програма за изврсне проjекте младих истраживача (PROMIS). Добиjањем ових средстава 320 младих научника у Србиjи имаjу могућност за реализациjу 59 проjеката из више научних области коjе ће Фонд, током наредне две године, финансирати у укупном износу од 9 милиона евра.

Оснивањем Фонда за науку направљен jе значаjан помак за научну заjедницу. „Претходна година jе ‘Година за науку’ jер jе много тога у протеклом периоду урађено за научну заjедницу у Србиjи. Поред Закона о Фонду за науку и новог Закона о науци и истраживању, успостављено jе и институционално финансирање научноистраживачких организациjа, што jе основ за успешан рад научне заjеднице”, истакао jе проф. др Владимир Поповић, државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоjа.

Фонд за науку Републике Србиjе jе приликом обележавања своjе прве године рада отворио и Програм ИДЕJЕ коjи jе намењен финансирању изврсних идеjа у свим научним областима. „За Програм ИДЕJЕ jе издвоjено 24 милиона евра и Програм се реализуjе кроз четири потпрограма: природне, техничко-технолошке, (био)медицинске, друштвене и хуманистичке науке“, изjавила jе др Милица Ђурић-Jовичић, в.д. директора Фонда за науку Републике Србиjе. Како jе навела, у наредне четири године програми Фонда, и науке генерално, биће финансирани и из заjма Светске банке коjи jе ове године ратификован и ускоро почиње са имплементациjом, а издвоjена су и средства из Европске униjе.

Програм ИДЕJЕ ће омогућити финансирање проjеката коjи се базираjу на изврсним идеjама коjе у будућности могу имати значаjни утицаj на развоj науке и истраживања, привреде и/или друштва у целини, укључивање изврсних истраживача у научноистраживачки рад, jачање професионалних капацитета истраживача и стварање нових проjектних тимова.

Предвиђено траjање проjеката jе до три године, а све информациjе о Програму и потребноj конкурсноj документациjи  могу се наћи на веб саjту Фонда за науку: http://fondzanauku.gov.rs/2020/03/ideje/

Проjекти у оквиру програма ИДЕJЕ немаjу унапред задате теме. Програм омогућава истраживачима да дефинишу сопствене програме истраживања, оформе сопствене тимове и да сарађуjу са одговараjућим лабораториjама, истраживачким центрима, као и привредом у Србиjи и у свету.