КОНКУРС ЗА СТИПЕНДИJЕ ЗА МЛАДЕ НАУЧНИЦЕ

КОНКУРС ЗА СТИПЕНДИJЕ ЗА МЛАДЕ НАУЧНИЦЕ

Младе жене коjе се баве научно-истраживачким радом у области природних наука могу да конкуришу  за националне стипендиjе у оквиру светски познатог програма L’Oréal – UNESCO “За жене у науци” (L’Oréal – UNESCO For Women in Science). У оквиру jубиларног десетог циклуса овог програма у Србиjи, наjталентованиjим научницама биће додељене три стипендиjе, свака у износу од по пет хиљада евра у динарскоj противвредности.

За стипендиjе „За жене у науци“ могу да конкуришу научнице коjе се баве истраживањима у области природних наука, имаjу до 35 година и уписане су на докторске студиjе, или су их већ завршиле.

Програм националних стипендиjа део jе великог глобалног програма L’Oréal – UNESCO „За жене у науци“ коjи кроз различите видове подршке препознаjе потенциjал жена у свету науке и настоjи да промовише њихову улогу у друштву и допринос научном напретку. Тренутно постоjи у више од 50 земаља широм света, а у Србиjи jе покренут 2010. године и реализуjе се у партнерству Министарства просвете, науке и технолошког развоjа, Националне Комисиjе за UNESCO и компаниjе L’Oreal Балкан.

Сваке године стипендиjе се додељуjу са циљем даљег научног и професионалног усавршавања младих научница, пружаjући им подршку да, у тренутку коjи jе можда преломан за њихову научну кариjеру, унапреде своj рад и наставе да се баве науком у Србиjи. Учешћем у овом програму, овим талентованим и посвећеним женама, омогућен jе и приступ међународноj заjедници жена у науци.

Ове, 2020. године се уjедно обележава и jубилеj, односно десет година постоjања програма „За жене у науци“ у нашоj земљи. Кроз њега jе до сада за своj изврстан научно истраживачки рад стипендирано 26 српских научница, у укупном износу коjи превазилази 15 милиона динара.

О светском програму „За жене у науци“                                                                                              

Пуних 150 година после рођења Мариjе Кири (Marie Curie), само 28% истраживача у свету су жене (Извештаj UNESCO о науци до 2030, из 2015. године), а мање од 3% су добитнице Нобелове награде из области науке.

L’Oréal-UNESCO „За жене у науци“ jе jединствени, светски познат програм креиран да промовише и охрабри жене коjе доприносе научном напретку у целом свету. Постоjи од 1998. године када су установљене Награде „За жене у науци“, коjу годишње добиjа пет наjуспешниjих научница у свету. Данас оваj програм, поред награда, обухвата и инициjативу „Интернационалне звезде у успону“ (International Rising Tallents), као и регионалне и националне стипендиjе „За жене у науци“ коjе се сваке године додељуjу младим научницама широм света. Инициjатива „За жене у науци“ постала jе референтна тачка за међународна научна достигнућа, врста jавног форума и непроцењив извор мотивациjе, подршке и инспирациjе женама у области науке.

Приjаве се подносе електронским путем, а на веб саjту www.zeneunauci.co.rs могуће jе наћи детаљниjе информациjе о самом програм и  начину приjављивања, укључуjући приjавни формулар и општа правила конкурса за 2020. годину.

Конкурс за 2020. годину jе у току и отворен jе до 31. марта ове године