Отворени позиви за иновације на пољу науке, технологије и уметности

Отворени позиви за иновације на пољу науке, технологије и уметности

Програм STARTS – The Arts stimulating innovation, подржава иновације у европским R&I пројектима кроз укључивање уметника у истраживачке конзорцијуме. Овај програм, који је започео 2015. године припада стубу Вођство у индустрији програма Хоризонт 2020 (Industrial Leadership – Leadership in enabling and industrial technologies – Information and Communication Technologies (ICT).

STARTS (Science, Technology, and the Arts) програм уводи размишљање изван оквира и повезује науку, технологије и уметност. Ова европска иницијатива заснована је на уверењу да сарадња уметника, истраживача и инжењера води до преокрета ка отворености у размишљању и на тај начин доприноси стварању инклузивног друштва и одрживих иновација.

STARTS програм намењен је научницима, инжењерима, уметницима, истраживачким лабораторијама и уметничким организацијама, као и пословном окружењу и целокупном друштву, није ограничен на посебну научну или уметничку област, а фокус ове иницијативе je да окупи што већи број је појединца и организација. Увођењем и применом алтернативних приступа у истраживањима и критичким погледима на технологију, уметницима се отвара могућност да дају већи допринос иновацијама и технологији која је усмерена ка човеку и прилагођена друштву.

Успешна сарадња у оквиру STARTS програма окупља људе који своје идеје изражавају на различите начине: програмирање и компоновање музике, 3-D моделовање и сликарство, видео монтажа и модне креације.

Сазнаjте више о позивима на STARTS.