Радионица SocKETs LAB Србија: „e-здравство у Србији – изазови у друштвеном ангажовању”

Радионица SocKETs LAB Србија: „e-здравство у Србији – изазови у друштвеном ангажовању”

У уторак, 23. новембра 2021. одржана је прва у низу радионица у оквиру међународног европског пројекта SocKETs (Societal engagement with key enabling technologies) у организацији Центра за промоцију науке.

Циљ SocKETs међународног пројекта који финансира програм Европске комисиjе, Хоризонт 2020, чини повезивање представника науке, индустрије и грађана (крајњих корисника) у области шест кључних развојних технологија (индустријске биотехнологије, нано технологија, микро и наноелектронике, фотонике, напредних материјала и напредне производне технологије).

Тема наше радионице била је е-Здравље у најширем смислу овог појма с обзиром да су се на једном месту окупили водећи стручњаци у из различитих научних и индустријских грана чији је заједнички именитељ унапређење здравства у Србији коришћењем развојних технологија. На основу тог критеријума пажљиво смо изабрали учеснике чије је искуство драгоцено за рад SocKETs Lab-а и даљи развој SocKETs пројекта у Србији. Учесници су имали прилику да свој рад представе широј научној и грађанској заједници, изнесу своје виђење свих проблема у вези са унапређењем здравства у Србији, повежу се са стручњацима из других научних области и дају предлоге за унапређење у области своје експертизе.

Заједнички циљ свих учесника радионице је проналажење преклапајућих изазова и препрека у овој области у Србији и проналажење заједничких потенцијалних решења.

Крајњи циљ SocKETs пројекта је израда дигиталних алата коjи ће кроз диjалог науке, индустрије, грађана и друштва омогућити напредак кључних развојних технологиjа.

Како бисмо подстакли активности друштвеног ангажовања у иновациjама заснованим на кључним развојним технологијама, оснивамо такозване SocKETs лабораториjе у шест европских земаља: Данској, Италији, Шпанији, Бугарској, Естонији и Србији коjе окупљаjу истраживаче (укључуjући и друштвене науке), представнике индустриjе, произвођаче, професионалне кориснике и грађане како би анализирали: 

1) Потенциjал и изазове у решавању друштвених изазова у области е-здравства.

2) Партиципативне алате и методологиjе у индустриjи (е-здравство) ради ефикасниjе сарадње са грађанима и другим друштвеним актерима, и,  

3) Приоритете грађана и представника друштва у сфери кључних развојних технологија (е-здравство).

Више о пројекту SocKETs можете сазнати на страници пројекта:  https://sockets-cocreation.eu/