Конференција о научној комуникацији у будућности

Конференција о научној комуникацији у будућности

Конференција Future of Science Communication окупља европске актере из области истраживања и пракси у научној комуникацији. Конференција ће се одржати на мрежи 24. и 25. јуна 2021. године.

Оргнизатори конференције су Wissenschaft im Dialog из Берлина и Европска федерација националних академија природних и хуманистичких наука (ALLEA, Тhe European Federation of Academies of Sciences and Humanities).

Све већа присуство науке у оквиру друштвених дискурса, не само у позадини пандемије короне, указује на то да ће комуникација научног знања бити још важнија у будућности. Иако размена искустава у заједницама практичара научне комуникације све боље функционише на националном и на европском нивоу, академска дисциплина „наука о научној комуникацији“ од недавно се појављује у европском истраживачком окружењу. Приметан је недостатак систематског, интердисциплинарног погледа на истраживачкиа питања и области научне комуникације. Поред тога, повезаност истраживања и праксе у овој сфери још увек је на релативно ниском нивоу. Недостатак систематске повезаноси и умрежавања доводи до недовољне практичне оријентације у истраживању и за последицу има лошу навигацију у пракси научне комуникације.

Ово је и главна тема конференције Future of Science Communication чији је примарни циљ је да пружи подстицај за снажније умрежавање и даље активности трансфера у научној комуникацији. Само ефикасна научна комуникација заснована на доказима може помоћи у суочавању са изазовима у односу између науке, јавности, медија и политика у наредним годинама на европском нивоу. Потребна су нам истраживања у научној комуникацији која су добро повезана и која систематски спроводе изврсна истраживања и промовишу могућности примене у пракси.

Више о конференцији и пријави на линку