ФИНАСИЈСКА И МЕНТОРСКА ПОДРШКА ЗА ИСТРАЖИВАЧЕ

ФИНАСИЈСКА И МЕНТОРСКА ПОДРШКА ЗА ИСТРАЖИВАЧЕ

Фонд за иновациону делатност данас је обележио покретање новог програма намењеног истраживачима и објављивање јавног позива за доделу иновационих ваучера. Овом приликом, у Научно-технолошком парку „Београд“ присутнима су се обратили: проф. др Владимир Поповић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја и Стивен Ндегва, шеф Канцеларије Светске банке у Србији.

Истраживачи којима је потребна подршка да докажу да ће из истраживања настати нови производ за којим постоји потреба на тржишту од данас имају на располагању нови програм Фонда за иновациону делатност – Доказ концепта. Кроз Доказ концепта истраживачи из научноистраживачких организација могу да добију менторску и финансијску подршку у износу до 2.400.000 динара како би утврдили техничке карактеристике и тржишну примену новог производа, процеса или технологије који развијају у свом истраживању. Сви заинтересовани истраживачи могу поднети пријаву до 18. новембра, путем портала Фонда за иновациону делатност. Могу се пријавити пројекти из свих области науке и технологије, укључујући и друштвено-хуманистичке и уметност, од стране научноистраживачих организација и свих акредитованих за ову делатност, укључујући и приватне. Укупан буџет за подршку износи 60 милиона динара.

Фонд за иновациону делатност расписао је данас и јавни позив за доделу иновационих ваучера. Иновациони ваучери намењени су малим и средњим предузећима да користе услуге научноистраживачких организација како би решили технички или технолошки проблем на који наилазе у свом пословању. Предузеће може искористити максимално 800.000 динара по иновационом ваучеру, којим се покрива до 80% укупних трошкова услуге. Јавни позив је отворен до утрошка опредељених средстава, будући да се додељују по редоследу пристиглих пријава, која за овај јавни позив износе 60 милиона динара. Иначе, од 2017. до данас, Фонд је одобрио 330 иновационих ваучера за 296 предузећа, у укупном износу од 210 милиона динара.

О даљем развоју система подршке иновацијама у Србији разговарали су Проф. др Виктор Недовић, државни секретар, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, др Иван Ракоњац, директор Фонда за иновациону делатност, др Милица Ђурић-Јовичић, в.д. директора Фонда за науку и Никола Никачевић, редовни професор на Технолошко-металуршком факултету Универзитета у Београду и оснивач компаније „ЕОН плус“ на панелу  „Од истраживања ка тржишту“. Разговор је водио Млађан Стојановић, координатор Програма трансфера технологије у Фонду за иновациону делатност.

Средства за реализацију ова два јавна позива у исносу од у износу од 120.000.000 динара обезбеђена су из буџета Владе Републике Србије са раздела Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а кроз „Пројекат унапређења конкурентности и запошљавања“ (споразум о зајму Републике Србије са Светском банком).