Тренинг за писање EIC Accelerator Pilot и FTI проjеката

Тренинг за писање EIC Accelerator Pilot и FTI проjеката

Horizon 2020 SME Instrument као посебна шема финансирања, у коjоj иновативна мала и средња предузећа могу самостално конкурисати за бесповратна средства, се полако приводи краjу, а на сцену ступа његов наследник EIC Accelerator Pilot. EIC Accelerator Pilot jе део Enhanced European Innovation Council pilot под чиjом капом се налази jош неколико програма: EIC Pathfinder (FET-Open i FET-Proactive)Fast Track to Innovation (FTI) i Horizon Prizes, коjи обезбеђуjе финансирање за иновациjе коjе у своjим областима праве важне помаке и ствараjу нова тржишта. Дакле, то jе ЕУ програм коjи нуди финансиjску помоћ и услуге иновативним стартап фирмама, малим и средњим предузећима, иноваторима, предузетницима и истраживачима за развоj и комерциjализациjу нових производа, услуга и пословних модела, коjи ће покренути економски раст, креирати нова или унапредити постоjећа тржишта у Европи.

Захваљуjући сарадњи EUTA са словеначком консултантском фирмом Tiko Pro, коjа у свом порфолиjу има 12 H2020 финансираних проjеката и преко 18 MEUR, имаћемо прилику да у Београд доведемо стручњаке коjи ће поделити своjе вишегодишње искуство и знање у раду пре свега са H2020 SME Инструментом и  компаниjама коjе су конкурисале у претходном период за оваj инструмент. У Словениjи jе до сада финансирање из H2020 SME Инструмента добило преко 60 компаниjа.

Током jеднодневног тренинга за писање EIC Accelerator Pilot i Fast Track to Innovation (FTI) проjеката анализираћемо шта jе ново и шта се променило у односу на претходни период, шта нас очекуjе од 2021. године, како изгледа цео процес припреме и писања проjеката за наведене инструменте, коjи су главни изазови и разлози зашто нема више финансираних проjеката у Србиjи и региону, како изгледаjу примери финансираних проjеката, а дискутоваћемо и о проjектним идеjама учесника и коjи су наредни кораци у развоjу Ваших идеjа.

Предавачи:

Кармен Видоња Озватич (TikoPro), Марjета Маурер (TikoPro)

Више о тренингу на страници EUTA