Отворен позив за Дунавску награду за младе истраживаче за 2022. годину

Отворен позив за Дунавску награду за младе истраживаче за 2022. годину

Федерално министарство за образовање, науку и истраживање Аустрије и Институт за Дунавски регион и Централну Европу расписали су позив за доделу Дунавске награде за младе истраживаче за 2021. годину. Награду Danubius Award је 2011. године покренуло Аустријско министарство за образовање, науку и истраживање (BMBFW) и Институт за дунавски регион и Централну Европу (IDM) и намењена је изузетним научним достигнућима, активностима и резултатима постигнутим у Дунавском региону.

Дунавска награда за младе истраживаче и ове године ће бити додељена младим истраживачима из држава које учествује у Стратегији Европске уније за Дунавски регион (Србија, Аустрија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Хрватска, Чешка Република, Немачка, Мађарска, Молдавија, Црна Гора, Словачка Република, Словенија, Румунија и Украјина). 

Основни критеријуми за избор кандидата су научна изврсност и иновативан приступ у академском раду, затим релевантност теме научног рада за питања од значаја за Дунавски регион, као и значај научног рада кандидата изван националних граница. Оцењује се и потенцијал кандидата на основу укључености у међународне мреже, учешћа у пројектима, историје објављивања радова и искуства у предавачком раду. Један од критеријума, такође је, да је мастер рад или докторска дисертација предложеног кандидата одбрањена у последњих пет година.

Номиновање кандидата мора бити обављено од стране научне организације којој истраживач припада (универзитет, академија наука, истраживачка организација итд.) 

Сваки добитник биће награђен новчаним износом од 1.350 евра.

Рок за подношење номинација је 30. април 2022. године

Више информација о овом програму можете наћи овде