Истраживачи из Србије могу да учествују у позивима Хоризонт Европа програма за 2021

Истраживачи из Србије могу да учествују у позивима Хоризонт Европа програма за 2021

Истраживачи и институције из Србије могу да учествују у свим позивима програма за истраживање и иновације ЕУ – Хоризонт Европа (2021-2027), који ће бити објављени почевши од марта 2021. године, иако се потписивање међународног споразума којим се Република Србија придружује Хоризонт Европа програму очекује средином 2021. године.

У овом транзиционом периоду, Република Србија има исти статус придружене земље као и у претходном програму Хоризонт 2020, те све институције из Србије могу да учествују у Хоризонт Европа програму равноправно као и све институције из земаља ЕУ.

Након политичког договора око текста регулативе којом се успоставља Хоризонт Европа (ХЕ) програм, а који су представници Европског савета постигли 11. децембра 2020. године, покренути су технички разговори представника Генералног директората за истраживање и иновације Европске комисије са трећим земљама, које су формално изразле интерес за придруживање Оквирном програму за истраживање и иновације – Хоризонт Европа.

Технички разговори представника Генералног директората за истраживање и иновације ЕК са представницима Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, као и са свим економијама Западног Балкана, организују се од почетка новембра 2020. године. Завршетак разговора и потписивање међународног споразума којим се Република Србија придружује Хоризонт Европа програму планирано је средином 2021. године.