ЦПН на Светском научном форуму у Будимпешти

ЦПН на Светском научном форуму у Будимпешти

Foto: WSF

Новинари Центра за промоцију науке учествовали су на деветом Светском научном форуму који је у периоду од 20. до 23. новембра организован под покровитељством Мађарске академије наука и УНЕСКО-а

Главна тема Форума по којој је овај, девети по реду научни скуп добио и назив „Наука, етика и одговорност”, односила се на етичка питања са којима се друштво сусреће услед све бржег развоја науке и технологије. Једна од горућих тема којој је посвећено највише пажње тицалa се генетског инжењеринга. Предавање под називом „Како ће изгледати човечанство након едитовања генома људских ембрионалних матичних ћелија“ изазвало је посебно интересовање великог броја посетилаца и учесника из целог света.

Поред ове теме, током четири дана програма, научници, новинари, предавачи, доносиоци одлука као и бројни други посетиоци Форума имали су прилике да чују низ предавања на тему одрживе пољопривреде, родне равноправности и једнаке заступљености жена у науци, одрживог развоја, одговорном истраживању и иновацијама, отварању науке ка друштву и многим другим актуелним темама.

Интересантно је да је тачно пре двадесет година у Будимпешти одржан први Светски научни форум од када се сваке друге године одржава у различитим земљама широм света. За прославу јубилеја Мађарска академија науке поново је имала част да у оквиру сада већ традиционалне манифестације угости бројна велика имена из света науке.

Foto: WSF

Тим поводом, током прве вечери Форума, присутнима се у модерној концертној дворани зграде MUPA обратио и председник републике Мађарске, Јанош Адер док је једну од поздравних речи имао и јужноафрички министар за високо образовање, науку и технологију, Бонгикоси Нзиманде који је овом приликом најавио одржавање наредног Форума 2021. године у Јужноафричкој републици.