Почетак пројекта RETHINK

Почетак пројекта RETHINK

Представници Центра за промоцију науке учествовали су на првом радном састанку конзорцијума пројекта RETHINK у месту Koундeкeрк aн дeн Риjн у Холандији. Домаћин радног састанка одржаног 14. фебруара 2019. године био je Атена Институт, Универзитета Врије у Амстердаму, који је и координатор пројекта, a састанак је био посвећен дефинисању полазних тачака и смерница за имплементацију пројекта RETHINK, који се финансира кроз европски програм ХОРИЗОНТ 2020.

Циљ RETHINK проjекта је нови угао гледања и унапређење научне комуникациjе, уз превазилажење баријера и неједнакости када је реч о односу науке и друштва кроз истраживања и иновације (R&I). Један од циљева је и увођење нових начина обуке за све учеснике у научној комуникацији, укључуjући блогере и комуникаторе који користе друштвене медиjе.

Улога Центра за промоциjу науке у пројекту је прикупљање података који се односе на истраживање (еко)система научне комуникације, одређивање улога и активности научних комуникатора, спровођење експеримената са приступима у различитим контекстима, спровођење истраживања за заинтересоване стране (R&I) о томе које структуре могу бити укључене у комуникацију са друштвом, препознавање препрека и могућности за отварање нових пракси, развој и тестирање стратегија нових пракси, сакупљање и анализа примера добрих пракси.

Поред Центра за промоцију науке, партнери на пројекту који траје  36 месеци су: ECSITE– ASSOCIATION EUROPEENNE DES EXPOSITIONS SCIENTIFIQUES TECHNIQUES ET INDUSTRIELLES, UWE – UNIVERSITY OF THE WEST OF ENGLAND, BRISTOL, Велика Британија, ZU – ZEPPELIN UNIVERSITAT GGMBH, Немачка, SML – S.I.S.S.A. MEDIALAB SRL, DBT – FONDEN TEKNOLOGIRADET, DANISH BOARD OF TECHNOLOGY FOUNDATION, Данска.