Предавање Франција Демшара

Предавање Франција Демшара

У понедељак, 4. јуна, у Научном клубу Београд др Франци Демшар одржао је предавање о моделима финансирања науке

IMG_5673

 

У Научном клубу Београд у понедељак, 4. јуна, предавање о моделима финансирање науке одржао је гост из Словеније др Франци Демшар, физичар који је радио као научни сарадник на Институту ”Јожеф Штефан” и на неколико америчких универзитета, а затим био државни секретар у Министарству за науку и технологију, министар одбране Републике Словеније, амбасадор Републике Словеније у Руској Федерацији и директор Јавне агенције за истраживачку делатност Републике Словеније.

IMG_5452

Др Демшар је представницима научно-истраживачких организација у Научном клубу причао о моделима финансирања науке, а на почетку су се присутнима обратили проф. др Владимир Поповић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, и доц. др Марко Крстић, в.д. директора Центра за промоцију науке.

Предавању су присуствовали помоћник министра за међународну сарадњу и европске интеграције проф. др Виктор Недовић, помоћник министра за науку проф. др Тибор Сабо, помоћник министра за технолошки развој, трансфер технологија и иновациони систем др Саша Лазовић, као и директори инситута и других научно-истраживачких установа.

IMG_5583

У свом предавању о финансирању истраживачких пројеката др Демшар се пре свега фокусирао на три, по његовом мишљењу основна стуба: аутономију, транспарентност и професионалне аспекте. Преносећи своја искуства из рада на пројектима и поредећи ситуацију у различитим државама, он је истакао да све институције треба да буду укључене и сарађују.

IMG_5832

Др Демшар се посебно осврнуо на транспаретност нагласивиши да се суштина науке састоји у доступности знања, па би сви услови, токови финансирања, а пре свега резултати истраживачких пројеката требало да буду јавни и видљиви.

Након предавања одржана је и панел дискусија у којој су др Франци Демшар и помоћник министра др Саша Лазовић одговарали на питања пристуних о моделима финансирања научних истраживања.

Центар за промоцију науке је 2014. године у сарадњи са Математичким институтом САНУ објавио књигу др Франција Демшара ”Транспарентност и брига о новцу пореских обвезника”.

IMG_6058

 

Целокупан снимак предавања и панел дискусије можете погледати на Youtube каналу Центра за промоцију науке.