Мариjа Склодовска Кири акциjе – отворен позив за индивидуалне стипендиjе

Мариjа Склодовска Кири акциjе – отворен позив за индивидуалне стипендиjе

Европска комисиjа jе обjавила конкурс за индивидуалне стипендиjе у оквиру Мариjа Склодовска Кири Акциjа (MSCA IF 2020), коjи jе и последњи позив у оквиру програма Хоризонт 2020. Обезбеђен jе буџет у износу од 328 милиона евра као подршка за истраживање искусним истраживачима свих националности, из било коjе истраживачке области. Позив jе отворен за искусне истраживаче коjи до истека рока за приjављивање имаjу диплому докторских студиjа или наjмање четири године истраживачког искуства.

Доступне су две врсте индивидуалних стипендиjа:

Европске стипендиjе су предвиђене за мобилност истраживача из ЕУ и земаља придружених ЕУ програму H2020, или ако долазе из било коjе земље у земљу ЕУ или земљу придружену ЕУ програму H2020. Траjање стипендиjе може бити од једне до две године. Ова стипендиjа jе погодна за све истраживаче коjи желе да наставе своj истраживачки рад након одређене паузе (Career Restart Panel), као и за истраживаче коjи су радили одређени период ван Европе и враћаjу се у Европу (Reintegration Panel). 
Глобалне стипендиjе су намењене за мобилност истраживача из ЕУ или земље придружене ЕУ програму H2020, коjи желе да део свог истраживања раде ван ЕУ или ван земље придружене ЕУ програму H2020. Траjање стипендиjе може бити од две до три године, а истраживач се мора вратити у институциjу корисника у земљи чланици ЕУ или земљи придруженоj ЕУ програму H2020, на годину дана.
MSCA Индивидуалне стипендиjе нуде повољне услове за запошљавање, укључуjући могућност за part-time посао, креирање стартап предузећа, као и за паралелно похађање напредних студиjа.

“Widening” стипендиjе
Обезбеђен jе посебан фонд за додатни броj стипендиjа коjе нису ушле у квоту за финансирање, уколико се мобилност одвиjа у некоj од тзв. „widening“ земаља. То су “Widening” стипендиjе коjе немаjу ознаку MSCA, али се процедура приjављивања одвиjа на исти начин као и за MSCA. “Widening” стипендиjе пружаjу додатну прилику истраживачима било коjе националности да стекну и пренесу нова знања и да раде на истраживању и иновациjама у widening земљама. Widening земље су земље чланице ЕУ: Бугарска, Хрватска, Чешка, Естониjа, Кипарз, Мађарска, Летониjа, Литваниjа, Луксембург, Малта, Пољска, Португал, Румуниjа, Словачка и Словениjа; и земље придружене програму H2020: Албаниjа, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Фарска острва, Грузиjа, Jермениjа, Молдавиjа, Црна Гора, Северна Македониjа, Србиjа, Тунис, Турска и Украjина.

Ове стипендиjе занимљиве су како за истраживаче коjи желе да остваре мобилност у некој другој “widening” земљи, тако и за институциjе коjе су у могућности да приме иностраног истраживача, и предвиђене су као поjединачне, транс-националне стипендиjе коjе се додељуjу истраживачима било коjе националности у widening земљама. 

За ове стипендиjе постоје критериjуми:

– У случаjу да предлог не уђе у квоту  за финансирање у редовном позиву MSCA-IF 2020, при приjављивању за позив MSCA Индивидуалне стипендиjе (MSCA-IF), где се партнерска организациjа налази у Widening земљи, биће упућена и на Widening позив, уз обавезну сагласност подносиоца приjаве.

– Предлог мора да добије оцену од 70% или више у позиву MSCA-IF 2020 у оквиру акциjа: Панел за реинтеграциjу (Reintegration panel), Стандардне EF европске стипендиjе (Standard European Fellowships), Поновно покретање кариjере (Career Restart panel) и Панел друштва и предузећа (Society and Enterprise panel), али ниjе достигао одговараjуће место на ранг листи за финансирање у оквиру одређеног позива.

– Корисник мора бити основан у ЕУ или земљи придруженоj ЕУ програму H2020.

Истраживачи су обавезни да пронађу ментора коjи ће их водити кроз ово истраживање, као и институциjу домаћина на коjоj ће обављати своје истраживање и реализовати мобилност.

Претрага институциjа коjе пружају могућност за MSCA IF стипендисте могућа је путем ЕURAXESS портала.

Позив jе отворен до 9. септембрa 2020. године.

Детаље о позиву можете погледати на линку

Детаљан водич за MSCA IF

Више информациjа – званични саjт MSCA

Националне контакт особе – Министарство просвете, науке и технолошког развоја