Позив за други пилот програм за мобилност у области стручног образовања и обуке за Западни Балкан

Позив за други пилот програм за мобилност у области стручног образовања и обуке за Западни Балкан

Европска комисиjа обjавила jе позив за достављање предлога проjеката кроз коjи jе омогућено пружаоцима стручног образовања и обуке у земљама Европске униjе да организуjу програме размене са одговараjућим партнерима у земљама Западног Балкана.

Програми економских реформи за Западни Балкан препознаjу значаj стручног образовања и обуке, Erasmus+ vocational education and training (VET) за развоj индустриjе и подстицање економског раста. Свршени ученици стручног образовања и обуке такође креираjу нова радна места. Стицање знања и вештина релевантних за тржиште рада треба да буду саставни део свих видова образовања, било да се ради о формалном, неформалном или информалном образовању и обуци, имаjући у виду да се наjвећи део стицања вештина одвиjа у информалном сектору.

Подносиоци предлога проjеката у оквиру овог позива могу бити jавне и приватне организациjе и установе активне у области стручног образовања и обуке, регистроване у било коjоj програмскоj земљи програма Еразмус+, као и регистровани конзорциjуми jавних и приватних организациjа коjе учествуjу у процесу средњег стручног образовања у било коjоj програмскоj земљи Еразмус+ програма.

Доступне активности у оквиру овог позива су: Активности мобилности, укључуjући идентификациjу циљних група запослених, директора и ученика, припрема програма обуке и циљева учења те селекциjа учесника;

Мобилност ученика;

Мобилност особља;

Обуке;

Конференциjе, семинари;

Комуникациjа, подизање свести и активности ширења информациjа на националном и регионалном нивоу;

Активности усмерене на креирање и унапређење мрежа; размена добре праксе;

Мапирање, анализа и истраживање наjбољих пракси у циљу развоjа будућих свеобухватних програма мобилности у области стручног образовања и обуке.

Предлог може поднети наjвише седам организациjа од коjих jе наjмање пет организациjа из три различите програмске земље, односно од коjих су две организациjе из две партнерске земље на Западном Балкану (Албаниjа, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Косово*). Предлог не можеподнети више од 12 партнера.

Максимално траjање проjеката jе 42 месеца.

Рок за достављање предлога: 17. jун 2020. – 12.00 (подне по бриселском времену).

Више информациjа на линку