agROBOfood – отворен позив за финансирање иновативних експеримената

agROBOfood – отворен позив за финансирање иновативних експеримената

Отворен jе први позив за финансирање иновативних експеримената у оквиру европског проjекта agROBOfood. Позив нуди укупно 2,65 милиона евра, тj. од 300.000 до 500.000 по конзорциjуму и усмерен jе ка малим и средњим предузећима из целе Европе коjима су неопходна средства, као и техничка подршка како би развили своjа иновативна решења у области роботике, примењива у пољопривредно-прехрамбеном сектору.

Институт БиоСенс у сарадњи са 38 партнера из Европе кроз проjекат агРОБОфоод подстиче грађење снажног европског екосистема коjи ће омогућити ефектну примену роботских технологиjа у пољопривредно- прехрамбеном сектору. Проjекат agROBOfood, финансиран кроз програм Европске Униjе “Хоризонт 2020”, повезуjе свет роботике, пољопривреде, истраживања, науке, развоjа и пословања.

У оквиру проjекта, реализоваће се седам инициjалних иновативних експеримената са различитим фокусом. На пример, развоj роботске руке за сакупљање узорака земљишта, унапређење система за аутоматско брање поврћа у стакленим баштама, увођење робота за рад на ниским температурама и слично.
Експерименте ће надгледати мрежа Дигиталних Иновационих Хабова успостављених у 7 регионалних центара. За наш регион то jе Институт БиоСенс, коjи ће експериментима помоћи да достигну техничку и тржишну зрелост.

Позив jе намењен предузећима коjи испуњаваjу следеће услове: решаваjу реалан проблем у пољопривредном сектору и имаjу оформљен конзорциjум коjи се састоjи од два до пет чланова.

Сви чланови конзорциjума су активна регистрована предузећа, конзорциjум се састоjи од бар jедног краjњег корисника, нпр. пољопривредно газдинство, и наjмање jедног предузећа коjе развиjа технолошка решења, нпр.предузеће коjе развиjа роботска решења за пољопривредни сектор.

Конзорциjум jе успоставио контакт са регионалним Дигиталним Иновационим Хабом, за наш регион то jе Институт БиоСенс, а контакт особа Сташа Стоjков Рошић, stasa.stojkov@biosense.rs

Позив траjе до 31. маjа, а почетак имплементациjе за изабране проjекте jе септембар 2020. године.

Више информациjа на линку