ЕВРОПСКИ ПРОГРАМ ЗА САРАДЊУ У ДОМЕНУ НАУЧНИХ И ТЕХНОЛОШКИХ ИСТРАЖИВАЊА

ЕВРОПСКИ ПРОГРАМ ЗА САРАДЊУ У ДОМЕНУ НАУЧНИХ И ТЕХНОЛОШКИХ ИСТРАЖИВАЊА

Eвропски програм за сарадњу у домену научних и технолошких истраживања – COST jе финансиjска организациjа за стварање интердисциплинарних истраживачких мрежа у Европи и целом свету под називом COST акциjе. Ове мреже нуде отворен простор за сарадњу међу научницима широм Европе (и шире) и на таj начин даjу подстицаj истраживањима и иновациjама.

Истраживачи могу креирати мрежу – на основу властитих истраживачких интереса и идеjа – тако што ће поднети предлог на COST позив. Предлог може бити у било коjоj области науке и могу га поднети научници у било коjоj фази развоjа своjе кариjере.

COST су посвећене покривању активности сарадње, као што су радионице, конференциjе, састанци радних група, школе за обуку, краткорочне научне мисиjе, и активности ширења и комуникациjе.

COST акциjе су такође високо интердисциплинарне и отворене. Могуће jе придружити се текућим акциjама, коjе се на таj начин шире у току финансирања коjе траjе четири године. Ове акциjе могу да укључуjу и приватни сектор, креаторе политика, као и цивилно друштво.

Приступање COST акциjи остваруjе се потписивањем Меморандума о разумевању (Memorandum of Understanding – MOU), коjи у форми административног уговора потписуjу Владе, односно овлашћене институциjе Влада земаља чланица. Сарадњу координира Управни одбор (Management Committee – MC), коjи чине представници свих потписница Меморандума.

Што се тиче реализациjе COST акциjа, оне се могу поделити на оне коjе су у току, започете и завршене акциjе. Сходно правилима свака земља се може укључити у акциjе коjе су у току, под условом да нису у завршноj фази реализациjе, на краjу треће или четврте године. Уколико jе акциjа jош увек у првоj години своjе реализациjе, приступање jе наjедноставниjе, а уколико jе већ ушла у своjу другу годину реализациjе, неопходна jе сагласност Management Committee – MC акциjе.

Свака земља чланица може на инициjативу неке од своjих научно-истраживачких институциjа предложити нову акциjу учешћем на oтвореном позиву (Open Call COST) коjи се расписуjу два пута годишње. Главни предлагач акциjе jе и координатор мреже.

За више информациjа:
www.mpn.gov.rs/cost

Национални COST координатор                                                      
др Братислав Маринковић
Институт за физику Универзитет у Београду
ncc-serbia@ipb.ac.rs

Рок приjаве jе 29. април, а позив након тога ће бити отворен до jесени 2020. године.